Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τζάκι - διαχωρισμός ανάλογα με τον τύπο εστίας, τη θέση και το σχήμα

   Το τζάκι ευσεβής πόθος και αιτία χαλάρωσης για πολλούς, ανέκαθεν σηματοδοτούσε το χώρο που βρισκόταν και σήμερα αποτελεί σημαντική επιλογή θέρμανσης έως και ολόκληρης κατοικίας.
   Οι βασικοί τύποι κατασκευής της εστίας του είναι τρεις:
α.χτιστό 
β. προκατασκευασμένο 
γ. ενεργειακό
και ανάλογα με τη θέση τους στο χώρο επιλέγουμε άνοιγμα και σχήμα εστίας.





ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Αντλώντας πληροφορίες από τους ειδικούς θα δούμε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται ανά κατηγορία τα τζάκια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

 
Α. Χτιστά

  Χτιστά τζάκια είναι αυτά που κατασκευάζονται επιτόπου στη θέση που θα υπάρχουν, από ειδικούς τεχνίτες με πληθώρα υλικών και με κύριο χαρακτηριστικό το πυρότουβλο στο εσωτερικό της εστίας.
  Τα πλεονεκτήματά τους είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το μέγεθος και το σχήμα, κάνοντας έτσι αναρίθμητους συνδυασμούς και πραγματοποιώντας ακόμα και τα πιο δύσκολα σχέδια. Τα χτιστά τζάκια προσδίδουν την νότα των περασμένων καιρών καθώς σημαντικό αισθητικό πλεονέκτημα είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουμε μεγαλύτερη οπή εστίας από ότι στα προκατασκευασμένα και τα ενεργειακά. Ακόμη είναι δυνατό να τοποθετηθούν αεραγωγοί για την εκμετάλλευση του θερμού αέρα.
  Τα μειονεκτήματά τους είναι πως εξαρτάται πολύ από τον τεχνίτη ο σωστός ελκυσμός του τζακιού και είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης είναι αυξημένη η κατανάλωση του χωρίς να έχει την ανάλογη απόδοση, η οποία κυμαίνεται στο 8% -10%."
 
 
Β. Προκατασκευασμένα

  Προκατασκευασμένα τζάκια είναι αυτά που αποτελούνται από κομμάτια, τα οποία μοντάρονται μεταξύ τους στο χώρο που θα τοποθετηθεί το τζάκι. Τα είδη των προκατασκευασμένων αποτελούνται είτε από μαντέμι (χυτοσίδηρο) είτε από πυρότουβλα. Ορισμένα έχουν διπλή πλάτη, μία εσωτερική από μαντέμι και μία εξωτερική απο πυρίμαχα υλικά.
  Τα πλεονεκτήματά τους είναι πως τοποθετούνται πολύ γρήγορα αφού κερδίζουμε χρόνο στο μοντάρισμά τους. Έχουν καλό ελκυσμό και απόδοση που φτάνει (στο μαντέμι) στο 10% -15%. Τοποθετώντας πόρτα με πυράντοχο κρύσταλλο και θαλάμους σε συνδυασμό με βεντιλατέρ μπορούμε να φτάσουμε σε απόδοση από 15%  έως 45%. Η σύγχρονη τέχνη του τζακιού και η αυξανόμενη ζήτησή του έχει δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη γκάμα σε σχέδια και μεγέθη που μπορεί να ικανοποιήσει τα περισσότερα γούστα.
  Τα μειονεκτήματά τους είναι πως οι απώλειες τους φτάνουν παρόλα αυτά  περίπου το 70% και έχουμε κάποιους περιοσμούς ως προς το μέγεθος της εστίας και κυρίως το ύψος της που δεν ξεπερνάει τα 55εκ.

 
Γ. Ενεργειακά

  Ενεργειακά τζάκια είναι τα προκατασκευασμένα κλειστού τύπου. Η χρήση τους συνδυάζεται πάντα με ρυθμιζόμενη καύση και είναι κατασκευασμένα από μαντέμι και χάλυβα(ατσάλι). Υπάρχουν επίσης τα θερμοδυναμικά - χρήσης ζεστού αέρα με βεντιλατέρ και σύστημα αεραγωγών, τα θερμουδραυλικά - χρήσης ζεστού νερού με  σωληνώσεις για σύνδεση με καλοριφέρ και θερμοσίφωνα και τα οικολογικά που επιτρέπουν την επανάκαυση των  καυσαερίων στην πλάτη της εστίας.
  Τα πλεονεκτήματά τους είναι πως έχουν απόδοση της τάξεως άνω του 60%, πολύωρη συνεχόμενη και ελεγχόμενη καύση και δυνατότητα θέρμανσης πολλών τετραγωνικών και ξεχωριστών χώρων ανάλογα με το είδος που θα επιλέξουμε
  Τα μειονεκτήματά τους το μεγάλο κόστος αγοράς και εγκατάστασης, ο περιορισμός του σχεδιασμού από τα εξαρτήματα του και τον πίνακα οργάνων και περιορισμένα μεγέθη  οπής εστίας.


ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

   Η εστία του τζακιού είναι και το καλούπι πάνω στο οποίο θα δημιουργήσουμε. Οπότε για την ένταξή του στο σχέδιο του χώρου, πέρα από τον γενικό τύπο του, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη θέση του.

Δηλαδή:

1.αν θα είναι σε κάποια θέση στον τοίχο


2.αν θα ακουμπάει σε δύο γωνίες του τοίχου


3.αν θα είναι ελεύθερης τοποθέτησης




ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣ

 Από εκεί και πέρα τα σχέδια των εστιών είναι αναρίθμητα. και ξεχωρίζουν κυρίως από το πόσες πλευρές έχουν ανοιχτές.
Υπάρχουν τα μίας όψης, δύο όψεων, τριών όψεων έως και τεσσάρων όψεων και στη φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε τα ανάλογα παραδείγματα σε προκατασκευασμένη εστία.


Για τις παραπάνω κατηγορίες τα σχήματα των εστιών μπορεί να είναι τετράγωνα, ορθογώνια, κυκλικά, πρισματικά κ.ά.


Σε επόμενα άρθρα θα δούμε τους συνδυασμούς και τα υλικά επενδύσεων.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...