Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τζάκι - σχέδια και υλικά επένδυσης

Αν υπολογίσουμε πως το τζάκι συγκεντρώνει συνήθως πάνω του όλα τα βλέμματα  τότε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το σχεδιασμό του και τα υλικά επένδυσης. Aναφερόμαστε κυρίως (αλλά όχι μόνο) στα τζάκια που καίνε ξύλο  και βάση του διαχωρισμού που κάναμε σε προηγούμενο άρθρο με θέμα "Τζάκι - διαχωρισμός ανάλογα με τον τύπο εστίας, τη θέση και το σχήμα" θα δούμε παρακάτω σχέδια και υλικά επένδυσης.

   Αφού καλύψουμε τις ανάγκες για τη λειτουργικότητα η τελική μορφή και όψη που θα έχει το τζάκι επιλέγεται βάση του γενικότερου στυλ που θέλουμε να δώσουμε στο χώρο μας.
  •   Αν το στυλ μας είναι παραδοσιακό ή αν εμπεριέχει το αγροτικό ή το νησιώτικο στυλ τότε μπορούμε να επιλέξουμε χτιστή  εστία, δίνοντας έμφαση στην καμινάδα με κλίση και τραπεζοειδές σχήμα και χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως ανάγλυφη πέτρα, χτυπητό μάρμαρο, πελεκητό ξύλο κ.ά. κυρίως σε μασίφ φόρμες.
  • Συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το κλασσικό σε μια προκατασκευασμένη εστία τα υλικά μας γίνονται λίγο πιο "απαλά". Λειασμένη πέτρα και μάρμαρο και πριστή ξυλεία σε περίτεχνες μορφές δίνουν στο τζάκι μας αστικό χαρακτήρα κρατώντας τις παραδοσιακές ρίζες του. Παρόλα αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε και αντίστροφα π.χ. σε ένα παραδοσιακό χώρο να φτιάξουμε ένα μοντέρνο τζάκι όπως φαίνεται στην φωτογραφία παρακάτω. 
 
 
  • Για μοντέρνο τζάκι θα σκεφτούμε πρώτα λιτές μορφές και όγκους και στο σχεδιασμό του θα εντάξουμε και μοντέρνα υλικά όπως τον τεχνογρανίτη, τα μεταλλικά φύλλα ή μια πυράντοχη ταπετσαρία με γεωμετρικά σχέδια. Ακόμη το ίνοξ, το εμφανές μπετό ή μια μεταλλική κατασκευή είναι στοιχεία που θα μας βοηθήσουν για το μοντέρνο στυλ του. Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυψοσανίδα για να μορφοποιήσουμε μεγάλους όγκους και να το ενοποιήσουμε ή να το συνδέσουμε με τον περιβάλλοντα χώρο.
 




  • Ο κρυφός φωτισμός αναδεικνύει τα σχήματα και τα υλικά μας και δίνει στους όγκους ένα φωτεινό υπόβαθρο μαζί με την αίσθηση πως αιωρούνται. 


 
  • Αν ο χώρος μας προσφέρεται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τζάκι ως διαχωριστικό υπολογίζοντας την έξοδο της καμινάδας ή επιλέγοντας ένα τζάκι καύσης αερίου ή βιοαιθανόλης που δεν απαιτούν καμινάδα. Ο τοίχος που θα ενταχθεί η εστία μπορεί να σταματάει χαμηλότερα απο το ταβάνι ή να έχει αποθηκευτικούς χώρους. Ακόμη θα μπορούσε να επιλεγεί εστία διπλής όψης ώστε να υπάρχει οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους.
 
 

  • Η καμινάδα του τζακιού είναι κατάλληλος χώρος για να εκθέσουμε ένα έργο τέχνης, έναν αγαπημένο μας πίνακα ή ακόμα και για να κρεμάσουμε την τηλεόραση ώστε να εστιάζουμε στην ίδια κατεύθυνση την προσοχή μας και το βλέμμα μας για να μην χάνουμε την ευκαιρία να τα απολαμβάνουμε ταυτόχρονα. Φυσικά αποτελεί ιδανική λύση για μικρούς χώρους που δεν περισσεύει τοίχος και για τα δύο.



Γενικότερα για τη διακόσμηση και το σχέδιο της εστίας και της καμινάδας του τζακιού υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί και υλικά, επιλέγουμε πάντα με γνώμονα την ασφάλεια, την καλαισθησία και την εργονομία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...